อุปกรณ์การตรวจวิเคราะห์บนกระดาษสำหรับการตรวจวัดปริมาณกรดแอซิติกในน้ำส้มสายชูหมักตาลโตนด

Main Article Content

เวคิน หนูนำวงศ์
ณิชา ประสงค์จันทร์
โกสินทร์ ทีปรักษพันธ์

Abstract

Paper–Based Analytical Device for Acetic Acid Detection in Fermented Palmyra Palm Vinegar
 
Vakin Nunumvong, Nicha Prasongchan and Kosin Teeparuksapun
 
รับบทความ: 3 มกราคม 2568; แก้ไขบทความ: 5 มิถุนายน 2568; ยอมรับตีพิมพ์: 6 มิถุนายน 2568; ตีพิมพ์ออนไลน์: 28 มิถุนายน 2568
 
บทคัดย่อ
น้ำส้มสายชูเป็นเครื่องปรุงรสเปรี้ยวที่นิยมใช้สำหรับการปรุงอาหาร น้ำส้มสายชูหมักตาลโตนด เป็นผลิตภัณฑ์ท้องถิ่นที่พบมากในพื้นที่ภาคใต้ ปัญหาของน้ำส้มสายชูหมักตาลโตนดคือขาดความเสถียรในเรื่องของความเปรี้ยว เนื่องจากไม่มีวิธีการทดสอบ ทำให้คุณภาพของน้ำส้มสายชูหมักตาลโตนดที่ผลิตได้ในแต่ละครั้งมีความแตกต่างกัน ตามประกาศกระทรวงสาธารณสุข (ฉบับที่ 204) พ.ศ. 2543 เรื่องน้ำส้มสายชู กำหนดมาตรฐานของน้ำส้มสายชูหมักว่าต้องมีปริมาณกรดแอซิติกไม่น้อยกว่า 4 กรัม/100 มิลลิลิตร หรือร้อยละ 4 โดยมวลต่อปริมาตร (%w/v) ดังนั้นต้องมีวิธีการวิเคราะห์ปริมาณของกรดแอซิติกเพื่อควบคุมคุณภาพน้ำส้มสายชูหมัก งานวิจัยนี้พัฒนาอุปกรณ์การตรวจวิเคราะห์ปริมาณของกรดแอซิติกซึ่งสามารถบ่งชี้ระดับของความเปรี้ยวของน้ำส้มสายชูหมักตาลโตนด วิธีวิเคราะห์อาศัยหลักการของสารจำกัดปริมาณ (limiting reagent) ในกระบวนการไทเทรต โดยสังเกตปฏิกิริยาจากการเปลี่ยนสีของอินดิเคเตอร์บนอุปกรณ์ตรวจวิเคราะห์บนกระดาษ ถ่ายภาพด้วยสมาร์ทโฟน และแปลผลเป็นความเข้มสีแดง สีเขียว สีน้ำเงิน และสีเทา ภายใต้สภาวะที่เหมาะสม อุปกรณ์การตรวจวิเคราะห์บนกระดาษ มีสมรรถนะของการวิเคราะห์โดยมีช่วงความเป็นเส้นตรง 0.001–0.06 M มีสมการเส้นตรง คือ y = 1,591.7x+0.4772 และมีค่าสัมประสิทธิ์สหสัมพันธ์ (r) เท่ากับ 0.991 มีค่าขีดจำกัดของการตรวจวัด (LOD) และปริมาณต่ำสุดของการตรวจวัด (LOQ) เท่ากับ 0.001 และ 0.03 M ตามลำดับ ผลการศึกษาความแม่นยำพบว่าร้อยละการได้กลับคืน (%recovery) มีค่าอยู่ใน ช่วงร้อยละ 91.73±19.17 ถึง 100.52±8.48 ซึ่งเป็นไปตามเกณฑ์ที่ยอมรับได้ โดยมีร้อยละเบี่ยงเบนมาตรฐานสัมพัทธ์ของการวิเคราะห์ภายในวันเดียวกันและการวิเคราะห์ระหว่างวันเท่ากับ 3.69–13.18 และ 3.71–14.61 %RSD ตามลำดับ นำอุปกรณ์การตรวจวิเคราะห์บนกระดาษที่พัฒนาขึ้นมาตรวจวิเคราะห์ปริมาณของกรดแอซิติกในตัวอย่างน้ำส้มสายชูหมักตาลโตนดจำนวน 7 ตัวอย่างที่ซื้อจากร้านค้าจำหน่ายผลิตภัณฑ์ชุมชนในพื้นที่คาบสมุทรสทิงพระ จังหวัดสงขลา พบว่า สามารถตรวจพบปริมาณของกรดแอซิติกในช่วง 2.47±0.62 ถึง 3.60±0.73%w/v โดยเมื่อเปรียบเทียบผลการวิเคราะห์ที่ได้จากวิธีการทดสอบด้วยอุปกรณ์การตรวจวิเคราะห์บนกระดาษกับผลการวิเคราะห์จากศูนย์บริการตรวจสอบและรับรองมาตรฐาน คณะวิทยาศาสตร์ มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์ พบว่าไม่มีความแตกต่างกันที่ระดับ .05
คำสำคัญ:  อุปกรณ์การตรวจวิเคราะห์บนกระดาษ  การปั๊มด้วยตรายาง  เซ็นเซอร์วัดสี  น้ำส้มสายชูหมัก  ตาลโตนด
 
Abstract
Vinegar is a widely–used acidic condiment in culinary applications. Fermented palmyra palm vinegar is a locally produced item prevalent in the southern region. A challenge of fermented palmyra palm vinegar is the inconsistency of its acidity, which is caused by the lack of testing methodologies. This results in variable quality of the vinegar produced in each batch. According to the Ministry of Public Health Announcement (No. 204) B.E. 2543 regarding vinegar, the standard for fermented vinegar requires an acetic acid content of no less than 4 g/100 mL or 4%w/v. Therefore, there must be a method for analyzing the acetic acid content to control the quality of fermented vinegar. This research developed an analytical device for measuring the amount of acetic acid, which can indicate the level of sourness. The analytical method relies on the principle of the limiting reagent in the titration process. The reaction is observed through the color change of the indicator on the paper based analytical device (PAD). Smartphones was used to capture images, which were then interpreted as varying intensities of red, green, blue, and gray. Under optimum condition, the paper–based analytical device showed a linear measurement range of 0.001 to 0.06 M. The linear relationship was y = 1591.7x+0.4772, achieving a correlation coefficient (r) of 0.9911. The limit of detection (LOD) and limit of quantification (LOQ) were 0.001 and 0.03 M, respectively. Accuracy assessment indicated percentage recoveries (%recovery) ranging from 91.73±19.17 to 100.52±8.48%, in alignment with established guidelines. Intraday and inter–day analysis exhibited relative standard deviation percentages (%RSD) of 3.69–13.18% and 3.71–14.61%RSD, respectively. We procured seven samples of fermented palmyra palm vinegar from a local community store in the Sathing Phra Peninsula, Songkhla Province, to practically apply the developed PAD. The analysis revealed an acetic acid concentration of 2.47±0.62 to 3.60±0.73%w/v. Interestingly, a comparison of these results with those from the Center of Measurement and Standard Accreditation at the Faculty of Science, Prince of Songkhla University, revealed no significant differences at the .05 significance level.
Keywords: Paper–based analytical device, Rubber stamping, Colorimetric sensor, Fermented vinegar, Palmyra palm

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Nunumvong, V., Prasongchan, N., & Teeparuksapun, K. (2024). อุปกรณ์การตรวจวิเคราะห์บนกระดาษสำหรับการตรวจวัดปริมาณกรดแอซิติกในน้ำส้มสายชูหมักตาลโตนด. วารสารหน่วยวิจัยวิทยาศาสตร์ เทคโนโลยี และสิ่งแวดล้อมเพื่อการเรียนรู้ (Journal of Research Unit on Science, Technology and Environment for Learning), 16(1), 109–129. https://doi.org/10.14456/jstel.2025.8
Section
บทความวิจัย (Research Article)

References

AOAC International. (2013). Appendix K: Guidelines for dietary supplements and bo-tanicals. In Part I AOAC Guidelines for Single–Laboratory Validation of Chemical Methods for Dietary Supplements and Botanicals. USA: Author.

AOAC International. (2016). AOAC Official Method 930.35 (J): Acidity in vinegar. In Official Methods of Analysis of AOAC International. 20th ed. USA: Author.

Balbach, S., Jiang, N., Moreddu, R., Dong, X., Kurz, W., Wang, C., Dong, J., Yin, Y., Butt, H., Brischwein, M., Hayden, O., Jakobi, M., Tasoglu, S., Koch, A. W., and Yetisen, A. K. (2021). Smartphone–based colorimetric detection system for portable health tracking. Analytical Methods 13(38): 4361–4369.

Chaisiwamongkhol, K., Phonchai, A., Pon–In, S., Bunchuay, T., and Limbut, W. (2022). A microplate spectrophotometric method for analysis of indole–3–carbinol in dietary supplements using p–dimethylamino cinnamaldehyde (DMACA) as a chromogenic reagent. Analytical Methods 14(35): 3366–3374.

Chaisorn, W., and Pethuan, S. (2018). Product development of drinking vinegar from Nipa Palm (Nypa fruticans) sugar. Research Report. Bangkok: National Research Council of Thailand.

Choodum, A., Malathong, K., NicDaeid, N., Limsakul, C., and Wongniramaikul W. (2016). A cost–effective hydrogel test kit for pre and post blast trinitrotoluene. Forensic Science International 266: 202–208.

Curto, V. F., Lopez–Ruiz, N., Capitan–Vallvey, L. F., Palma, A. J., Benito–Lopez, F., and Diamond, D. (2013). Fast prototyping of paper–based microfluidic devices by contact stamping using indelible ink. RSC Advances 3(41): 18811.

Duenchay, P., and Dungchai, W. (2014). Paper–based analytical device. Pathumwan Academic Journal 4(10): 37–47. (in Thai)

Grover, S., and Pea, R. D. (2013). Computational thinking in K–12 education. Educational Researcher 42(1): 38–43.

Jarujamrus, .P., Meelapsom, R., Pencharee, S., Obma, A., Amatatongchai, M., Ditcharoen, N., Chairam, S., and Tamuang, S. (2018). Use of a smartphone as a colorimetric analyzer in paper–based devices for sensitive and selective determination of mercury in water samples. Analytical Science 34(1): 75–81.

Kongwan, N. (2008). Production of apple cider vinegar and fruit–flavour vinegar dink. Research report. Rangsit University: 1–47. (in Thai).

Kumpoo, R., Choosakoonkriang, S., and Supaluknari, S. (2020). Development of microfluidic paper based analytical devices for determination of nitrate and nitrite in gunshot residues. Rajamangala University of Technology Tawan–Ok Research Journal 13(1): 10–19. (in Thai)

Lantam, A., Limbut, W., Thiagchanya, A., and Phonchai, A. (2020). A portable optical colorimetric sensor for the determination of promethazine in lean cocktail and pharmaceutical doses. Microchemical Jour-nal 159: 105519.

Martinez, A. W., Phillips, S. T., Butte, M. J., and Whitesides, G. M. (2007). Patterned paper as a platform for inexpensive, low–volume, portable bioassays. Angewandte Chemie International Edition 46(8): 1318–1320.

Mathaweesansurn, A., Thongrod, S., Khongkaew, P., Phechkrajang, C. M., Wilairat, P., and Choengchan, N. (2019). Simple and fast fabrication of microfluidic paper–based analytical device by contact stamping for multiple–point standard addition assay: Application to direct analysis of urinary creatinine. Talanta 210: 120675.

Ministry of Industry, 2020. Thai Industrial Standard: Vinegar. TSI 83/2020. Bangkok: Industrial Standards Office. (in Thai).

Mohamed, S. H., Salim, A. I., Issa, Y. M., and Ali, A. E. (2021). Detection and identification of adulteration in vinegar samples based on reversed–phase high–performance liquid chromatographic (RP–HPLC) strategies. ACS Food Science & Technology 2(1): 21–30.

Namwong, P., Jarujamrus, P., Amatatongchai, M., and Chairam, S. (2018). Fabricating simple wax screen–printing paper–based analytical devices to demonstrate the concept of limiting reagent in acid–base reactions. Journal of Chemical Education 95(2): 305–309.

Ninlanon, N., Suwannarat, Y., and Srikalong, P. (2013). Development of vinegar pro-duction from Rambutan by prototype acetifier. Research Report. Chantaburi: Ramphai Barni Rahabhat University. (in Thai).

Nunumvong, V., Teeparuksapun, K., Prasongchan, N., and Phonchai, A. (2024). A portable RGB color sensor for detecting free fatty acid (FFA) in palm oil samples. Asia–Pacific Journal of Science and Technology 29(6): 1–10.

Ruansung, S. (2021). Optimal condition for production of vinegar from Satho residues and development of mixed beverage from Satho vinegar and rice syrup. Research Report. Pathumthani: Rajamangala University of Technology Thanyaburi. (in Thai).

Sornsanit, K., Arlai, A., and Riangmoo, A. (2022). Product development of fermented vinegar from Kluai Nam Wa. Proceedings of the 14th Nakhon Pathom Rajabhat University National Academic Conference (pp. 203–211). Nakhon Pathom: Nakhon Pathom Rajabhat University. (in Thai)

Srisawas, S., Budhaka, P., Bunyaphak, P., Cahtket, I., Nuanyai, T., Sithisam–ang, D., Srinorakutara, P. and Suksangpleng, S. (2002). The process and storage of palmyra palm vinegar. Research Project Number 44–01, Sub Project Number 2. Bangkok: Thailand Institute of Scientific and Technology Research. (in Thai).

Suwannatrai, T., and Sameenoi, Y. (2016). A paper–based device for antioxidant activity analysis using distance–based measurement. Proceeding of the National and International Graduate Research Conference (pp. 292–299). Khon Kaen Poj Sarasin Building, Khon Kaen University. (in Thai).

Teeparuksapun T, Prasongchan N, and Thawonsuwan A. (2019). Alpha–lipoic acid functionalized silver nanoparticles for colorimetric detection of copper ion. Analytical Science 35(4): 371–377.

Uhlikova, N., Almeida, M. I. G. S., McKelvie, I., Morrison, R., and Kolev, S. D. (2023). Use of scanners for colorimetric analysis of microfluidic paper–based analytical devices (µPADs): A practical guide. Microchemical Journal 191: 108879.

Wang, D., Feng, D., Zhong, Q., An, H., Wu, Z., Zhang, Q., Yue, H., Hu, L., Liu, Y., Wang, X., and Zhang, L. (2024). A new method to analysis synthetic acetic acid to vinegar: Hydrogen isotope ratio at the methyl site of acid in vinegar by GC–IRMS. Food Chemistry 451: 139443.

Wolber, D., Abelson, H., and Phillips, M. (2016). App inventor 2: Create your own Android apps. Australia: O’Reilly Media.

Wongsudaluk, W., and Nuniem, T. (2013). Development of fermented vinegar from Tangerine and Pomaces. Suan Dusit University Research Journal 6(1): 159–170. (in Thai)

Yarosh, S., Bigham, J. P., and O’Reilly, M. (2015). Making learning to program more accessible: Teaching app development to blind students using App Inventor. Proceedings of the 16th International ACM SIGACCESS Conference on Computers & Accessibility (pp. 159–166). New York: Association for Computing Machinery.

Most read articles by the same author(s)